10 Tips bij het huren van een woning door Huurteam
10 Tips bij het huren van een woning
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een woning wil huren. Sommige punten komen overeen met het kopen van een woning, maar er zijn ook specifieke punten die belangrijk zijn bij een huurwoning. In dit artikel lees je meer over het onderhoud en energielabel van de woning, maar ook over het houden van huisdieren en huurbescherming.
Onderhoud
Dit geldt voornamelijk bij het huren van een appartement. Bij een appartementencomplex zit vaak een gemeenschappelijke ruimte, het trappenhuis. Wie zorgt ervoor dat het trappenhuis schoon wordt gehouden en repareert eventuele gebreken? Het is belangrijk om van tevoren te weten of jij daar als huurder verantwoordelijk voor bent, of dat de verhuurder dit voor je regelt.
Hetzelfde geldt voor de woning. Het verschilt vaak wie de onderhoudskosten op zich moet nemen. De huurder is meestal zelf verantwoordelijk voor kleine gebreken, het zogenaamde dagelijkse onderhoud aan de woning. Grotere herstelwerkzaamheden of onderhoud is voor de rekening van de verhuurder. Hierbij kun je denken aan schilderwerkzaamheden aan de buitenkant van een woning, of onderhoud aan bijvoorbeeld de CV-ketel. Zorg ervoor dat je hier duidelijke afspraken over maakt met de verhuurder en laat deze zwart op wit zetten.
Controleer de woning ook grondig tijdens het bezichtigen van de woning. De verhuurder is wettelijk verplicht om de woning aan te bieden in goede staat van onderhoud. De woning moet voldoen aan elementaire eisen van bewoonbaarheid, veiligheid en gezondheid. Huurteam Nederland helpt huurders bij een huurverlaging bij onderhoudsgebreken
Energielabel
Vanuit de overheid is een energielabel verplicht, ook voor huurwoningen. Bovendien is het ook handig om op de hoogte te zijn van de duurzaamheid en het energielabel van de woning. Dit kan bepalend zijn voor de stookkosten. Ook het soort CV-ketel kan de servicekosten ook verlagen of juist verhogen.
Houden van huisdieren
Sommige verhuurders vinden huisdieren geen probleem, andere wel. Als je een huisdier (of huisdieren) hebt, dan is het verstandig om van tevoren goed te controleren of deze ook welkom zijn in de woning die jij gaat huren. Laat afspraken omtrent huisdieren vastleggen in het huurcontract. Zo voorkom je misverstanden. Schade aan de woning, veroorzaakt door huisdieren, wordt vaak wel op de huurder verhaald.
Huurcontract & huurbescherming
Neem het huurcontract, voordat je tekent, goed door. Staat er juiste informatie in? Controleer de algemene afspraken en het werkelijke oppervlakte van de woning. Vraag om verduidelijking als er dingen instaan die je niet begrijpt. Geef, na het tekenen, alle nieuwe informatie door aan betrokken instanties. Controleer ook of je recht hebt op huurtoeslag. Hiervoor moet je aan een aantal eisen voldoen en mag de kale huurprijs niet boven een bepaald bedrag uitkomen.
Huurbescherming zorgt ervoor dat de verhuurder de huur niet plotseling kan opzeggen. Dit geldt voor zowel onzelfstandige als zelfstandige woningen. Er zijn slechts een aantal redenen waarom de verhuurder het huurcontract mag beëindigen. Deze redenen hebben betrekking op bijvoorbeeld het gedrag van de huurder (huurachterstand of overlast) of het gebruik van de huurwoning voor de verhuurder zelf.
Houd er rekening mee dat de verhuurder de huurprijs jaarlijks mag verhogen. Er is een bepaald percentage wat de huurprijs jaarlijks maximaal mag stijgen, en dit is ook afhankelijk van jouw inkomen. Als je gaat samenwonen, dan is de kans groot dat de huurprijs ook flink stijgt.
Naast deze hele praktische zaken is het natuurlijk het belangrijkste dat jij je thuis voelt in de woning die je wil gaan huren. De woning moet op een voor jou fijne locatie liggen, een plek waar jij uit de voeten kan.
Huurteam Nederland helpt huurders in de volgende Gemeenten: Huurteam Amsterdam, Rotterdam, Den haag, Utrecht, Nijmegen, Arnhem, Groningen, Zwolle, Enschede, Hengelo, Almelo, Venlo, Maastricht, Leeuwarden, Den Bosch, Breda, Eindhoven, Tilburg, Alkmaar, Haarlem, Dordrecht.